Dokaz da je pivo zdravo

Pivo je zdravo

I nauka dokazala da je pivo zdravo Jedna čaša piva dnevno poboljšava rad srca i protok krvi, a pozitivno utiče i na fleksibilnost arterija, pokazuje nova studija. Naučnici su otkrili da je protok krvi do srca znatno bolji par sati nakon ispijanja čaše piva, ali i da bezalkoholno pivo nema ovakve efekte na organizam, piše “Dejli mejl”.

Continue reading »

Degustacija i ocena piva

O pivu

Degustacija piva Prostor u kom će se vršiti degustacija piva treba da bude dovoljno osvetljen kako biste ocenili bistrinu i boju piva. Do vas ne bi smeli da dopiru nikakvi strani mirisi. Čaša u koju se uliva pivo mora biti savršeno čista, bez ogrebotina i dovoljno velika da u nju stane i vaš nos dok ispijate gutljaj tečnosti. Na taj […]

Continue reading »

Istine i zablude o pivu

Istine i zablude o pivu

Piće rokera i bajkera je pivo Iz neobjašnjivih razloga često se čuje mišljenje da pivo piju ljudi plićeg džepa i slabijeg obrazovanja, dok oni drugi, bogatiji i ugledniji, uživaju u drugim pićima, pre svega, u vinu. Ovo mišljenje pobijaju sportisti kao što su Boris Beker i Jirgen Klinsman, političari Roman Hercog i Helmut Kol, manekenke Eva Hercigova i Naomi Kempbel, […]

Continue reading »

Sastav i poreklo piva

Sastav piva

Sastojci dragocene tečnosti: voda, etanol, ugljen dioksid i neprovreli deo ekstrakta (suve materije) sladi. Udeo etanola zavisi od koncentracije suve materije u sladi od koje je pivo proizvedeno i stepenu prevrenja. Zavisno od vrste piva, zapreminski udeo alkohola može biti različit, tj. manji od 0,5% kod “bezalkoholnih” piva i veći od 8% kod ječmenih vina.

Continue reading »

O pivu

O pivu

Pivo je alkoholno piće koje se pravi od kvasca, hmelja, ječma i vode. Spada u slabija alkoholna pića, sa 3 – 13 procenata alkohola. Jedno je od najstarijih pića koje se koristilo u Egiptu. Danas je veoma zastupljeno u celom svetu, pa i kod nas. Pivo se proizvodi u pivarama a služi se u pivnicama, raznim kafićima i kafanama.

Continue reading »

Kako se konzumira pivo

O pivu

Različiti proizvođači piva preporučuju optimalne temperature na kojima se piju njihova piva. Međutim, u zavisnosti od vrste, podvrste i od sastojaka piva mogu se dosta precizno odrediti temperature na kojima pivo daje najbolji kvalitet. Na primer, pilsneri se služe na dosta niskim temperaturama, oko O °C, dok većina britanskih aleova, portera i stouta na temperaturama podruma (“British Cellar Temperature”), od […]

Continue reading »